Aviat farà un any que el #FonsCooperatiuESS va néixer per demostrar que una altra economia és possible i que ja existeix. Davant el context de crisi social i sanitària provocada per la COVID-19, enteníem necessari visibilitzar la solidesa i la capacitat de les economies transformadores, assumint que una sortida justa a la crisi ha d’estar basada en la solidaritat i el suport mutu.

Després de recaptar un total de 65.522 € a la campanya de Goteo, més l’aportació de 30.000€ de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que s’han destinat directament a 53 iniciatives i indirectament a altres 16 iniciatives comunitàries, avui tanquem aquesta eina autoorganitzada i mancomunada, que es podrà reactivar sempre que sigui possible i necessari.

Si vols conèixer l’objecte de les iniciatives beneficiàries, la distribució territorial, la tipologia d’entitats o els objectius assolits per aquestes, pots consultar l’informe final d’impacte. Estem segures que després de de veure el resultat d’aquesta iniciativa, t'ompliràs d’esperança i d’il·lusió per la capacitat de l’economia
solidària d’activar-se i fer front a una situació tan difícil i imprevista com la que hem viscut.

Així mateix, et convidem a llegir, com a cloenda del projecte, l'article El Fons Cooperatiu d’ESS: solidaritat directa per la Vida on el company Ivan Miró amplia els objectius i reflexiona a futur com quan diu: "Les crisis, històricament, han tingut en termes socials dues possibles bifurcacions. La primera reforçat aquells comportaments propers al “darwinisme social”, és a dir, la supervivència del més fort, el rebuig a l’altruisme, l’apologia de l’egoisme individual o de casta, la fonamentació biològica de les desigualtats socials, el racisme, el classisme, el masclisme. [...] La segona bifurcació, en canvi, ha significat al llarg de la història el reforç de la cooperació entre iguals, dels comportaments altruistes i del suport mutu, la solidaritat social i l’enfortiment dels llaços col·lectius. Això és, la dimensió cooperativa humana, on la cooperació és el factor que proporciona major èxit en el procés evolutiu i garanteix la supervivència de tots i totes: davant les amenaces a la col·lectivitat, que alguns membres es quedin enrere posa en perill a tot el grup."

Finalment, aquí podeu veure l’esdeveniment que vam organitzar el passat 24 de febrer en el marc del projecte Crowdcoop, on podeu trobar el diàleg entre Jordi Rojas, president d’Opcions en representació del Fons Cooperatiu, i dues de les cooperatives beneficiàries del Fons: Marie Faye de Diomcoop, i Francesc Parés de La Titaranya.

Les entitats impulsores volem manifestar el nostre agraïment pel vostre suport i les vostres aportacions. Campanyes com aquesta demostren que l’Economia Social i Solidària és capaç d’activar la gent conscienciada i fer front a una situació tan difícil i imprevista com la que hem viscut: des de la persona que fa una petita donació, fins a les cooperatives o entitats que posen els seus recursos a disposició de les necessitats de la gent i del bé comú.

Juntes construïm i fem camí cap a una Economia per la Vida.

Moltes gràcies!