RättBuss vill fortsätta rulla!

Stockholm, Sverige
finantzatua 20 / 08 / 2017
Aldi berean finantzatuta!
Jasota
€ 8.247
Gutxienekoa
€ 7.900
Hobeezina
€ 12.400
79 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 5
Glittrande varma tankar + horisont

Vi ser ut över en horisont och skänker dig en glittrande varm tanke - Det blir magiskt!

> 07 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 10
Sparat skrik på resa

Vi skriker ditt namn i en burk och tar med burken på resan. Med en fin tejpbit som markerar vems namn vi skrikit i den. Låt ditt namn eka i Europa!

> 13 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 20
Backspegel-pynt

Vi får en bild av dig vi skriver ut och hänger i ett snöre från innerbackspegeln. Å va fint det blir där framme i bussen!

> 15 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 25
Vykort!

Turistens klassiska bild når dig när vi skapar nya. Vi skickar ett vykort till dig från resan och hälsar så gott.

> 06 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 30
Tygkasse!

En mycket exklusiv RättBuss-tygkasse blir din!

> 08 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 35
Flaskpost

Vi skickar en flaskpost från en väl vald strandremsa - i flaskposten skriver vi ditt namn och dina kontaktuppgifter. Nya vänner till dig vips!

> 00 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 50
Digitalt hej!

Tack! För 50 euro får du allt ovan plus ditt namn i ett väl ackompanjerad Facebook-inlägg där vi inför hela världen tackar dig!

> 06 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 100
Personlig videohälsning

Tack för detta generösa bidrag! För 100 euro skickar vi dig en personlig video-hälsning från en av destinationerna i Europa-resan.

> 02 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 250
Kör veteranbuss

Kör veteranbuss i en timme på en inhägnad yta (I Stockholm) tillsammans med vår expert-busschaffis Peter som coach! OBS - ingen tidigare erfarenhet av busskörning behövs.

> 01 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 500
Biljett/paxa plats på resan!

Var en av de första att haffa plats till Europaresan och bli en VIP (Väldigt Intressant Person!). För 500 euro får du en plats i bussen under vår Europaresa sommaren 2018. Var redo på en unik upplevelse du sent kommer glömma! Endast tre platser i kampanjen, så passa på att boka!

> 00 Aldi bereko finantzakideak
Eman € 1.000
Kvällsfiesta!

Vi hämtar er (Stockholmsområdet) med vår veteranbuss och kör en runda (eller till en plats) och ger er en underbart glittrig kväll! Vi fixar stämning, fiesta-spellista och bar! Perfekt för en AW med jobbet, eller med kompisgänget. Vi agerar eventbyrå - ni får en unik upplevelse!

> 00 Aldi bereko finantzakideak

Proiektu honi buruz

Efter ett tragiskt haveri står vi utan buss – vi behöver en ny för att återigen fylla den med musik, konst, aktivism, fest och ett nytt sätt att se på resande.
Eginkizuna Gutxienekoa Hobeezina
Inköp buss
Själva köpet av bussen
€ 6.300
Renovering/pimp av buss
Att göra bussen till vår allas. Bar, bibliotek, tyger, blommor, färg, högtalare osv.
€ 1.600
En bättre buss
Ju mer pengar vi har att lägga på en buss desto bättre är den, och desto längre håller den.
€ 4.500
Guztira € 7.900 € 12.400
Nahitaezkoa
Gehigarria

Informazio orokorra

RättBuss har sedan 2010 varit ett rullande rum för kultur, alternativt resande, kollektivism, fest, aktivism och karaoke – och den där platsen du inte trodde fanns. Genom åren har vi bland annat rullat på bussperformances, festivaler och protester med en scen, ett bibliotek, en biograf och en bar ombord.

Överklassafarin som ett av de första projekten - tillsammans med Allt åt Alla lyfte vi frågan om klass genom att vända den kritiska blicken mot överklassen. Men så under en stadsrundtur på Umeå Littfest 2016, om vilken kultur som platsat i kulturhuvudstadsåret, tog det stopp. Motorn skar och våra balkar var sedan innan angripna av rost. RättBussen dödförklarades.

Nu vill vi ge oss ut mot nya horisonter, med en ny uppsättning hjul mot marken och ett nytt innehåll grundat i allt vi lärt oss och alla vi fått möjlighet att möta och samarbeta med genom åren. Med en ny buss och en alternativ charter bygger vi en ny rörelse framåt!

Oinarrizko ezaugarriak eta helburuak

Sommaren 2018 vill vi arrangera en episk Europaresa! Med en ny buss som vi vill göra lika fin som den förra – minst! Vår nya buss köps i början av 2018 för att sedan pyntas och fixas till en underbar dröm redo att ge sig ut på nya äventyr till sommaren. Vi vill ge oss ut på en charter – fast inte alls! Vi vill utforska ett annat sätt att resa tillsammans - en Alternativ Charter. På resan får vi världen att hänga ihop lite bättre med samarbeten med lokala aktörer, kulturevenemang på bussen, workshops, samtal och en noga spaning efter gömda ställen.

Vi bygger resan som ett festivalprogram utifrån våra drivkrafter, samarbeten och ett alternativt perspektiv på turistens blick. En resande festival som vi släpper biljetter till i början av 2018 - och du är varmt välkommen ombord!

Har du inte möjlighet att följa med? Misströsta icket! Vi kommer noga dokumentera vår resa och spara en liten tidskapsel av nytänk, revolt, samarbeten och pur lycka.

Zerk bultzatzen zaitu eta zeini zuzenduta dago proiektua

Besöksmål idag är en produkt, en polerad yta som säljs in till turisten. Vi kommer allt längre ifrån att se oss själva i relation till människorna, kulturen och naturen som finns på dom platser vi besöker. Vi är bara där för att konsumera den bild som presenteras för oss i broschyren. SHOPPA! ÄT! BO! SE! Även på andra nivåer skapas en fernissa som vi alla egentligen vet inte är sann - kommuner som varumärken - för att locka “rätt” invånare.

Vi vill göra något annat. Vi tror att vi behöver besöka platser på riktigt när vi reser. Färdas dit för att sätta oss själva i relation med den platsen och dom människor vi besöker. Se vilka problem som finns, men också vilka fina saker som händer som inte får plats i de glättiga broschyrerna. En alternativ bild i det stora och det lilla. För att vår värld inte är ett smörgåsbord att konsumera ifrån för de flesta. För att visa på att vi också kan resa på ett annat sätt - därför behöver vi en Alternativ Charter.

Utöver det har RättBuss genom tiderna engagerat sig i bl.a. rättvis stadsbyggnad, HBTQ-aktivism, kunskapsdelning, rätten till bostad och hela tiden vikten av ett varierat och inkluderande kulturliv – något vi fortsatt brinner och tror på och som kommer prägla programmet vi bygger till resan.

Crowdfunding-eko kanpainaren helburuak

Att samla ihop till en ny buss som under våren 2018 får sig en RättBuss-makeover! Målet är även att använda bussen sommaren 2018 för att åka på Europa-turné för att fortsätta att sprida kultur, glädje och broar mellan samhällen och människor. På lång sikt är målet att fortsätta vara verksamma med bussen och använda den till massvis fler aktiviteter och turnéer.

Aldez aurreko esperientzia eta taldea

Vi som driver det här består av Sara Bredberg, Peter Oijens, Ebba Kulneff och Valentina Bender. Under 2017 driver vi ett mini-kulturhus och bar på Skå Festplats – vår gamla RättBuss i stillastående form – samt vår veteranbuss Guldbussen. En buss som inte tar sig längre än runt i Mälardalen men som är en glimmande guldklimp till buss, och som i år kör beställningstrafik.

Sara Bredberg
Jobbar som projektledare med att främja feminism och antirasism. Expert på att memorera siffror, skådespelare samt att dra pinsamma, men (oftast) roliga skämt. Blir tyvärr lätt hangry. Jagar den perfekta highlightern och älskar kollektivt resande.

Ebba Kulneff
Snart färdig journalist. Har en dramatikerutbildning sedan tidigare och tycker om teater. Gillar även politik, dinosaurier och resande.

Valentina Bender
Är kulturvetare och jobbar som producent för Stockholms filmfestival Junior. Tycker om att fota, se på film, dricka bärs och ha det gott. Kallas både för mama och valen av vänner. Drömmer om att resa och se nya platser. Tackar aldrig nej till karaoke.

Peter Oijens
Busschaufför som nu producerar teater på Folkteatern Gävleborg. Gillar kartor och nagellack. Kan höra vilken bussmodell som kommer rullandes baserat på motorljud. Är inte så bra på att köpa skor. Nostalgisk och långhårig.

Giza konpromezua